Met Man en Muys op bezoek bij de politieacademie

Enkele dagen terug bevond ik mij in een ietwat surrealistische situatie, namelijk bij een voorlichting voor aankomende politiekundigen. Politiekundigen zijn politieagenten, maar dan die er voor doorgeleerd hebben. Nu voel ik geen enkele behoefte politiekundig te worden, daar ik zeer tevreden ben met mijn gekozen levenspad van hereoinebrouwen, mensenhandel en internetstukjes plagiëren, maar de dochter van mijn moeder is wel voornemens de sterke arm der wet verder te versterken. Zodoende kwam ik , nadat ik mijn vers gestolen ipod moest inleveren, als introducé terecht in een bedompte zaal vol (toekomstige) politie. Wat volgde was een twee en een half uur durende presentatie, met filmpje, praatjes, praktijkvoorbeelden, cake, en hele, echt hele smerige koffie. Hier volgt een rijtje met wat ik heb geleerd tijdens de presentatie.

  • De grootste dagtaak van politiemensen is het vangen van slechte acteurs. Deze acteurs zijn slechte vechtscènes aan het spelen, zitten in een boot met een leeg bierflesje, of lopen op schoolpleinen rond met plasticzakken vol met drugs.
  • Als politieagent spreek je niet over politieagenten, maar over collega’s. Ook als het een politieman betreft die vijftien korpsen verderop werkt en zeven ranken hoger is. De gehele politiemacht zijn ‘de collega’s’, je baas is ‘mijn collega’, een balinese stagair bij de olifantenpolitie is ‘mijn waarde collega’.
  • Er wordt verrassend lauw gereageerd wanneer je vertelt dat je bij de politie wilt, omdat je een stijve krijgt van gerechtigheid.
  • De meeste politieagenten zien er nog goed uit, voor iemand wiens dieet bestaat uit donuts en gevulde donuts.
  • Hoewel het van lef getuigt, is het niet raadzaam een politiemotor mee te nemen voor een joyride over het testparcour.
  • Op een echte politieacademie loopt geen zwarte man rond die te pas en te onpas het geluid van een helicopter, tijger of van een flatulente accountant van middelbare leeftijd nadoet.

Vergeten spreekwoorden

Zo af en toe kom je ze plotseling weer tegen: vergeten spreekwoorden. Het zijn van die spreekwoorden waarbij je onwillekeurig aan klepels begint te denken, maar geen flauw idee hebt wat dat ook alweer te betekenen had. Om die onhelderheid wat weg te nemen en de vergeten spreekwoorden uit de klamme nevelen van de vergetelheid omhoog te halen, heeft de redactie enkele van die spreekwoorden verzameld. Bovendien hebben we ze voorzien van hun (oorspronkelijke) betekenis en een handig praktijkvoorbeeld. Mocht u zelf nog aanvullingen hebben, aarzel dan niet in de pen te klimmen.

– Op zwart zangzaad zitten
Geen geld meer hebben voor de zak kanarievoer waarop men plaats heeft genomen: Daar, midden in de dierenspeciaalzaak, zat Hans schreiend op zwart zangzaad.

– Verdronken kalveren uit de sloot halen
Niet begrijpen waarom men destijds te laat actie heeft ondernomen, en het derhalve nog maar eens proberen: Gerda is verdronken kalveren uit de sloot aan het halen nu ze weer met Jan probeert aan te pappen. Kan je dat zo zeggen, ‘aanpappen’?

– De kont met de krib weggooien
Weigeren de verkeerde beslissing te maken: Uiteindelijk gooide Patrick de kont met de krib weg, en liep hij zonder cd van Dries Roelvink de platenzaak uit.

– De dood in de pot vinden
Een saaie boel waar je ook nog eens niets te bikken kunt vinden: Ik kom nog eens naar je verjaardag! Heb ik al die moeite gedaan met die ballonnen, rolfluitjes en mijn speciale pak, en dan vind ik de dood in de pot!

– Windeieren voor zijn geld kiezen
Genoegen nemen met meer (financieel) voordeel dan van tevoren verwacht: Als ik Claudia was, zou ik windeieren voor mijn geld kiezen en mooi tekenen voor die scheiding.

– Iemand een ootje aannaaien
Een grapje vertellen dat geen grapje blijkt te zijn: Dus ik keihard lachen, bleek dat hij mij een ootje had aangenaaid. Dat was wel beschamend ja.

– Een puntje op de i kunnen zuigen
Een afrondende, knappe prestatie: Ik hoef alleen nog een puntje op de i te zuigen, dan ben ik klaar met mijn schip van wattenstokjes.

– Je een slag om de arm werken
Zo hard werken dat je het niet meer definitief kunt bevestigen: Mark wist niet zeker of hij nu hard werkte of juist niet. Hij had zich echt een slag om de arm gewerkt.

– Op stel en sprong jagen
Iemand meteen tot directheid drijven: Saar moest echt even op stel en sprong gejaagd worden, want we zaten al drie uur te luisteren naar haar beschrijving van de kortste weg naar het station.

– Je handjes in eigen boezem mogen dichtknijpen
Een borst-zelfonderzoek doen: Vlak voor het slapengaan mocht Vera haar hand nog graag in eigen boezem dichtknijpen.

Lego-en

Voor elke persoon op aarde zijn er 53 legoblokjes geproduceerd. Dat is een geweldig gegeven. Het betekent dat de aarde miljarden legoblokjes met zich meedraagt in haar omzwervingen door het heelal. Bijna een half triljoen plastieken steentjes, een universum op zichzelf. Wat voor geschiedenis zullen de archeologen over duizenden jaren schrijven als ze deze onvergankelijke artefacten vinden? Maakt onze beschaving deel uit van het plastieken tijdperk, wellicht worden wij weer ingedeeld in een stenen tijdperk. Weet u wat wij moeten doen? Wij moeten onze krachten bundelen en iets met al die Lego gaan maken! Ik las laatst dat we met zijn allen gemiddeld drie miljard uur per week aan het spelen van games in virtuele werelden besteden. Deze uren kunnen we ook gebruiken om de echte tastbare wereld om ons heen te verbeteren! Arbeiders aller landen, legoot!

We zouden bijvoorbeeld een eiland kunnen bouwen. Als we alle steentjes gebruiken kunnen we een drijvend eiland ter grote van Ameland bouwen. Als we de witte steentjes niet gebruiken kunnen we daar kleine huisjes van bouwen om in te wonen. We zouden natuurlijk ook gewoon een schip kunnen bouwen om daar omstebeurt een stukje op te varen. Of een dorpje voor daklozen. De autootjes en de deurtjes kunnen qua formaat dan wel een probleem opleveren.

We zouden natuurlijk ook een ambitieuzer project kunnen starten. Een ruimtestation bijvoorbeeld. Of een maankolonie. Daar kunnen we legomannetjes laten wonen. Die zeuren niet, hebben geen zuurstof nodig en ook geen kapper. Ze kunnen gewoon een nieuw kapsel op hun hoofd klikken. Toch is het misschien het verstandigst om een gevangenis te bouwen. Er zijn nog te veel boeven op de planeet.