Joggingbroek

Zomaar een losse gedachte: waarom kiezen mensen ervoor te luieren in een joggingbroek? Meermaals heb ik iemand horen verkondingen ‘lekker niets te gaan doen’ en dús de joggingbroek aan te trekken. Los van het feit dat ik elke poging om niet te sporten aanmoedig omdat ik sport principieel wantrouw, vraag ik me wel af waarom er specifiek voor een joggingbroek gekozen wordt.

Laat ik eerlijk zijn: ook ik heb een joggingbroek. En ja, daarin heb ik wel eens hardgelopen. En net als bij u is de broek na die twee keer in onbruik geraakt. Maar is dat dan de reden de broek aan te trekken wanneer we op de bank gaan liggen luieren? De beste verklaring lijkt mij dat die broek gewoon lekker zit. En dat is ook zo. Joggingbroeken zijn immers flexibel, zacht, ruim, warm en synthetisch. Toch hoop ik stiekem dat iedereen die een joggingsbroek aantrekt om daarin uitgebreid te gaan hangen, daarmee eigenlijk een middelvinger wil opsteken naar sport als zodanig. Zo draag ik ‘m in elk geval wel. Toegegeven, het heeft iets arrogants om de sport recht in de ogen te kijken en vervolgens haar attributen te gebruiken voor haar absolute tegendeel. Alsof je de boot van Greenpeace gebruikt om eens flink walvissen te gaan jagen. Maar toch: het vervult mij met een vreemd soort genoegen.

Dit overwegende vroeg ik mij af hoeveel mensen eigenlijk een joggingbroek dragen om er ook daadwerkelijk in te joggen. Ik weet niet of daar ooit onderzoek naar is gedaan, maar ik denk dat heel veel joggingbroeken net als die van mij slechts worden gebruikt om door het huis te wandelen. En dan liefst nog zo weinig mogelijk ook. Ik vind het prachtig. We krijgen de sport er wel onder!

2 Thoughts.

  1. Natuurlijk, leuk stuk en helemaal waar!
    Al vraag ik me dan toch af, waarom deze joggingsbroeken en dan vooral van die grijze, een trend was om te dragen bij de (vooral) VMBO-jeugd op scholen. Maar ook in het gewone dagelijkse leven zag je ze erover straat mee slenteren.
    Een joggingsbroek is voor binnen, niet voor buiten.

    • Helemaal mee eens! Ik vind het belachelijk dat mensen er zo onverzorgd bij lopen. Alleen op Nieuwjaarsdag zul je me buiten zien met een joggingbroek aan (want: brakste dag van het jaar) of als ik toevallig net uit het ziekenhuis kom (wat alleen vorig jaar voorkwam).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *