Kunst

Dit redactielid komt uit een plaats in Noord-Holland. In die plaats liggen twee NS-stations; Plaats en Plaats Zuid. De gemeente Plaats is reeds enkele jaren in een bittere strijd verwikkeld tegen het verval van station Plaats Zuid. Beginnen de traptreden te slijten, smeert de gemeente wat cement er op. Komt de verf in lelijke, blauwe schilfers van de muur, verft de gemeente Plaats er gewoon in een nog lelijker blauw overheen. De meest recente aanwinst in de strijd tegen het voortschrijdend verval en het immer dichterbij komend einde, zijn enkele kunstwerken die naast de trap zijn gehangen.

Ik zeg kunstwerken, omdat ik even geen beter woord weet te vinden, maar kunst is het geenszins. Het zijn afbeeldingen afgedrukt op plastic dozen. Deze afbeeldingen geven onderwaterlandschappen weer, met vissen, dolfijnen, zeewier en een heuse jaren 20 onderzeeƫr. Nu is dat wel te begrijpen, Plaats probeert zich sinds enkele jaren te profileren als zeestad en zodoende moet alles blauw geschilderd worden en moeten overal dolfijnen hangen (er is nog nooit een dolfijn gespot bij Plaats). De beslissing die ik echter totaal niet begrijp, is om deze taferelen weer te geven in een heel erg lelijke 3d animatie.

Nu kan je tegenwoordig een hele hoop doen met computers, en kun je prachtige, levensechte beelden creƫren vanachter je bureau. Deze afbeeldingen zijn echter noch prachtig, noch levensecht. Ze zijn hoekig, lelijk gekleurd, onscherp en zien er gewoon heel erg nep uit. Toen ik ze zag, kreeg ik gelijk een flashback naar de computerspelletjes uit mijn jeugd in de jaren 90. Die waren ook heel lelijk, maar die bewogen tenminste, en daar kon je Russische spionnen neerschieten.

Het zien van deze afbeeldingen roepen bij mij alleen maar vragen op. Dat de NS doormiddel van kunst stations iets minder deprimerend probeert te maken, is iets wat ik enkel kan aanmoedigen, maar dit snap ik echt niet. Wie heeft de open deur ingetrapt en beslist dat er daar onderzeelandschappen moesten komen te hangen? Wie heeft beslist dat dat 3d animaties moesten zijn? Wie heeft besloten deze kunstenaar (?) in te huren? Wie heeft deze godsgruwelijklelijke afbeeldingen goedgekeurd? Ben ik nou zo raar, ben ik de enige die dit heel, heel, heel erg lelijk vindt? Dat zijn de gedachten die door mijn hoofd spoken op een vroege morgen en die mij de rest van de dag niet meer los laten. Het enige wat ik zeker weet, is dat de wereld een stukje triester is geworden.

1 Thought.

  1. Oh, onderzeewereld, nu snap ik de link met dolfijnen! Dat past natuurlijk prima bij de zeestad. Maar die ‘kunstwerken’ blijven graflelijk. Ik dacht dat ze gewoon van de Action kwamen trouwens. En je hebt gelijk, net toen we dachten dat Zuid niet lelijker kon worden, werd het nog een stukje triester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *