De Met Man en Muys Survival Guide: How to peel a sinaasappel?

Ondanks het feit dat we al jaren niet meer serieus kunnen concurreren met Discovery Channel, proberen we het toch maar weer eens. De beeldcultuur heeft het ons schrijvers moeilijk gemaakt. Toch blijven we strijdbaar, hunkerend naar het aanzien van de televisieprogramma’s en hongerend naar erkenning. Het kanaal komt regelmatig met uitzendingen die de ultimate survival beloven. Echt levensgevaarlijk. Echt zonder cameraploeg en busjes vol kussentjes, elektrische kacheltjes en biefstukjes. Wij weten niet hoe het met u zit, maar uw redactie blijft na dergelijke uitzendingen altijd met vragen zitten. In deze aflevering een elementaire vraag als Hoe schil je een sinaasappel?

  • Breng de rechterhand voorzichtig naar de fruitschaal en omsluit de vrucht met de palm van dezelfde hand. Kijk uit! Sinaasappels kunnen schimmelen en voor nare infecties zorgen.
  • Inspecteer de vrucht op verschillende zaken.
  • Snijdt met een gekarteld mes voorzichtig langs de nulmeridiaan. Draai het mes vervolgens en snijdt langs 90 graden oosterlengte rondom de vrucht.  Niet te diep, bij voorkeur ongeveer twee millimeter, er kunnen zuren vrijkomen. Er zijn sinaasappels met een pH-waarde van -2.8. Als u deze zuren in uw oog krijgt, zult u minder goed in staat zijn grote roofdieren te herkennen.
  • Leg uw duim op de navel indien u een navelsinaasappel gebruikt (bij andersoortige sinaasappels: leg de duim op de noord- of zuidpool).
  • Oefen nu voorzichtig druk uit en breng de duim onder de schil.
  • Scheur de schil, die nu in vier plakjes verdeeld is, van het vruchtvlees. Wees niet bang om kracht te zetten.
  • Eet de schil op.
  • Het is niet zo sappig als het vlees, maar minstens net zo voedzaam.
  • Eet het vruchtvlees en spuug zo nu en dan witte draden uit. Dat zijn stukken schil die niet bij het schillen zijn verwijderd. Kijk uit! De mens stikt gemakkelijk in deze draden des doods.
  • Was je handen en was ook meteen even het mesje af. Haal desnoods een vaatdoekje over het werkvlak.

2 Thoughts.

  1. Zeer nuttige informatie moet ik zeggen….bedankt! Echt heel fijn dat dit soort hulp geboden wordt op jullie blog. Nee…zonder deze tips zou ik niet beginnen aan een sinaasappel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *