1 april

1 april. Traditioneel de dag dat niet alleen mensen, maar ook nieuwssites, media en andere bedrijven over elkaar heen buitelen om de meest gevatte en originele 1 aprilgrap van het betreffende jaar te maken. Daarom is het elk jaar rond deze tijd zaak om extra scherp te zijn op de berichtgeving die we in onze moderne era met bakken tegelijk over ons heen laten komen. Met een kritische blik is het gelukkig vaak mogelijk om grap en feit van elkaar te scheiden, hoewel sommige lolbroeken het ons wel erg lastig kunnen maken. Zo hoopt de redactie dat Hans Kraay junior stiekem een uit de hand gelopen 1 aprilgrap is, die sinds zijn ontstaan in 1959 nog niet is opgemerkt. Het lijkt ons immers uiterst onwaarschijnlijk dat het voor iemand met zo weinig eigenwaarde en zo’n kapsel mogelijk is om werkelijk te bestaan.

Vorig jaar trok 1 april rustig aan de redactionele loods van Met Man en Muys voorbij. Afgezien van de dagelijkse plagerijtjes die Arnica, onze toiletjuffrouw, van elk van de afzonderlijke redactieleden te verduren krijgt. De redactie hanteert als motto voor Arnica namelijk: ‘leef alsof het elke dag 1 april is’. Arnica zit dus regelmatig theezakjes uit douchekoppen te plukken, scheetzakken te ontmantelen en klokken weer op de juiste tijd in te stellen. Maar los hiervan viel er vorig jaar op 1 april weinig te lachen op de redactie. Wat wil je ook, met drie van die knappe mannen met enorme penissen. Daar valt maar moeilijk over te grappen. De meeste lol die wij op de redactie hebben, is als wij één van ons weer eens tegenkomen in één of ander schokkerig internetfilmpje met twee vrouwen en een paar handboeien.

Vorige maand besloot Joop echter de redactie bijeen te roepen voor een vergadering over een eventuele 1 aprilgrap voor dit jaar. Nadat iedereen geïnstalleerd was en het bovenste laagje zijn koffiekoekje had afgelikt, opende Joop de vergadering: “Heren, 1 april zit er weer aan te komen. En als we echt mee willen tellen, moeten we er iets mee doen. Al onze concurrenten zijn er al druk mee bezig: nu.nl, het Jeugdjournaal, Google, De Toppers, BMW, de gemeente Gouda, YouTube, Heineken, enzovoort. Als we nu niet meedoen, raken we onze lezers kwijt!” Claudio kijkt op van zijn bak nasi: “Ik heb wel een idee. Wat nu als we Dries Roelvink uitnodigen?” Thomas negeert zijn suggestie en zegt: “Ik stel voor dat we die buikdansfilmpjes van ons inderdaad, zoals we destijds al grapten, naar So You Think You Can Dance opsturen.” “O, dat was een grap toen?” vraagt Claudio beduusd. Joop doorbreekt de korte stilte: “Ik zat zelf aan iets groters te denken: wat nu als we Limburg afgraven en in z’n geheel in de Noordzee kieperen?” Het blijft weer stil. “Ik denk toch meer aan het buikdansfilmpje”, zegt Thomas. “En ik aan Dries Roelvink”, voegt Claudio toe. “We weten dat je daaraan denkt”, reageert Joop, “maar wat moeten we nu?”

Uiteindelijk heeft de redactie besloten haar verlies te nemen en te accepteren dat ze lezers zal kwijtraken. Maar dit besluit werd pas genomen nadat Thomas’ wenkbrauwen vlam hadden gevat door de brandende, in wodka gedoopte sokken die Claudio in de richting van de worstelende Thomas en Joop wierp, na onenigheid over de spelling van ‘1 aprilgrap’. Daarom bij deze: Met Man en Muys levert ook dit jaar geen 1 aprilgrap.

Met gedegen handdruk,

De Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>