Tai Chi

De website van gemeente Amsterdam zegt dat je in het Oosterpark kunt uitwaaien en sporten. Je kunt er van het groen genieten, erdoorheen fietsen, spelen, afspreken, in de zon liggen en je hond uitlaten. Je kunt er ook in de bosjes plassen en een biertje drinken met dikke bebaarde mannen in reflecterende hesjes. Zit hier nog niets tussen wat recreatief genoeg lijkt, dan kun je deelnemen aan een outdoor Tai Chi klasje, dat in grootte varieert met het verschijnen of verdwijnen van de zon.

Tai Chi is een Chinese vechtkunst, waarbij er gezocht wordt naar balans. Ying en Yang legden ze me uit bij Chinees Indisch Specialiteitenrestaurant ”De Lange Muur”. De deelnemers voeren zeer trage droog-zwemoefeningen uit. Ze worden aangevoerd door een serieuze leider. Ik heb weleens gezwaaid. Ze zwaaiden niet terug. Toen ben ik op een bankje gaan zitten en heb ik deze vechtersbazen eens rustig geobserveerd.

Vanuit de ooghoeken lijkt het een onschuldig en vredig tafereel. Bovendien is elke poging die ze ondernemen gemakkelijk te onderscheppen. Ik kan boodschappen doen, langs het tuincentrum naar de reclassering, de masseur en heen en weer naar huis in de tijd dat zij een trap uitdelen. Dat zette me aan het denken. Zouden zij langzamer leven? Zouden ze dan ook langer leven dan wij, normale mensen? Zouden ze mij zien? Wellicht verkeren ze in een andere dimensie en zien ze mij niet, maar kan ik hen wel zien door een aangeboren afwijking, mijn multi-dimensionale ogen. In dat geval is het allemaal niet zo rustig en vredig.

Hier wisten ze niets van, verzekerden ze mij bij Chinees Indisch Specialiteitenrestaurant “De Lange Muur.”

2 Thoughts.

  1. Onwetendheid is geen excuus voor domme opmerkingen.

    Misschien dat de locale chinees meer weet van babi pangang dan van Taijiquan, maar gelukkig is er via het internet ook info te vinden waar taijiquan werkelijk over gaat.

    Aangezien bijna iedereen iets aanleert door het eerst langzaam te doen en dan te versnellen zie je de meeste mensen taiji langzaam beoefenen. Helaas blijft het daar voor 95% ook bij omdat de meeste beoefenaars inclusief een deel van hun leraren niet beter weet dan dat dat het gehele curriculum is.

    Een goede leraar leert de mensen ook de applicaties te oefenen en loopt de vorm of delen daarvan op verschillende snelheden.
    Daarna wordt ook tuishou beoefend en later misschien zelfs nog sanshou. Op dat moment zijn we het niveau van de locale chinees alang ontstegen.

    • Dank voor de informatie. Het was dan ook slechts een observatie door een simpele leek. En u moet toch ook toegeven dat het er een beetje vreemd uitziet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *