François Hollande

Vandaag is François Hollande beëdigd als de nieuwe president van Frankrijk. De neus van Sarkozy maakt plaats voor het saaie hoofd van een politicus. Ook zijn vrouw haalt het niet bij Carla Bruni. Valerie Trierweiler heet ze. Journaliste. Toch heeft hij een prachtige naam. François Hollande is de Frans Duijts van Frankrijk en we zouden hem kunnen overladen met flauwe cadeaus (woordenboeken Frans-Nederlands) als het geen crisis geweest zou zijn. Gelukkig gaat hij daar wat doen.

François heeft niet de typisch Franse arrogantie van zijn voorganger. Daar adverteerde hij mee. Hij was gewoon, een gewone Franse man met een gewone Renault. Vorige week dacht ik dat ik hem tegenkwam in de supermarkt. Met een zelfscanner in de hand liep hij rond zonder te weten wat hij die dag zou kopen. Wellicht wat brood en een kaasje. Sarkozy ben ik nog nooit tegen het lijf gelopen. Waarschijnlijk laat hij zijn boodschappen bezorgen.

Later kwam ik hem weer tegen, op de hoek van een straat in zijn kraag gedoken, een accordeon in zijn hand. Hij speelde de muziek van “The Godfather” en keek ongelukkig. Als een clochard met stoppelbaard trok en duwde hij het instrument uit vorm. Naast hem lagen een lege fles wijn en een half opgegeten schimmelkaasje.

Ik heb hem een keer op de televisie gezien. Daar droeg hij een ongemakkelijk pak en riep hij dingen die het volk boos of uitzinnig maakten. Sindsdien denk ik hem steeds tegen te komen. Hij is inderdaad gewoon. De perfecte socialist, een man van het volk. En saai.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *