Spam

Ik ga u bij deze een klein kijkje achter de schermen van Met Man en Muys gunnen: wij krijgen aan de lopende band nep-reacties op onze stukken. Daar ziet u niets van omdat we een goed filtersysteem hebben, maar elke dag wordt deze website overladen met virtuele kilo’s aan reactie-spam. Spam is naast ingeblikte ham ook een merkwaardig fenomeen. Hoewel ik verder niet in wil gaan op de functie of het belang van spam, kan ik op grond van onze reactie-spam wel één ding constateren: spam verandert.

Het clichébeeld van spam is een mailtje dat je een penisvergroting of lustopwekkende middelen wil aansmeren. De doelgroep is er blijkbaar één van onzekere en niet al te makkelijk te prikkelen mensen. Of eigenlijk: mannen. Ik kan mij meestal niet aan de indruk onttrekken dat de makers van de spam zelf ook tot hun doelgroep behoren. Hoe dan ook: tot dusver was spam vrij gemakkelijk te herkennen. In ons reactiesysteem konden we de nep-reacties ook goed traceren: als het gaat over obscure glijmiddeltjes of Noorse escortdames weet je in principe genoeg. Al moeten we ook eerlijk erkennen zowel wij als onze stukken soms gewoon vreemde reacties oproepen.

De laatste tijd wordt het echter steeds lastiger spam van een normale reactie te onderscheiden. En dat komt doordat spam van onderwerp is veranderd. Niet langer spreken de digitale marktkooplui over compensatiemaatregelen en blauwe pilletjes, maar tegenwoordig wordt er een compleet willekeurig verhaal opgestuurd. De nep-reacties die we nu ontvangen gaan bijvoorbeeld over het mixen van sinaasappel met likeur, een te voeren discussie binnen de PKN of hoe mooi de foto’s van een reis wel niet zijn. Met de groeten van het echtpaar Osringa. De grote vraag luidt nu: waarom zou je ons dit als spammer willen doen toekomen? In een reactie beginnen over het feit dat de rode zuigbarbeel ook wel een knabbelvis wordt genoemd is uiteraard een meesterlijke, humoristische zet, maar waarom zou je dat spammatig willen rondsturen?

Spam wordt dus milder en algemener van aard. Maar hoewel je misschien minder plaatsvervangende schaamte voelt, blijf je je wenkbrauwen fronsen: waarom? Voor nu moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik hoop uiteindelijk alleen maar dat spam niet door bepaalde woorden opgeroepen en geactiveerd wordt. Want anders hebben we na dit stuk een serieus probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *