Kameel

In de categorie ‘Is dit serieus nieuws? Echt? Nee joh, rot op!’: de kameel van de Franse president Hollande is opgegeten. De kameel was een cadeautje van de bevolking van Mali als dank voor de militaire hulp die Frankrijk de afgelopen maanden heeft geboden. Hollande was er zo blij mee dat hij het beest achterliet bij een Malinese familie aan de rand van de Sahara. Zij hebben het dier vervolgens verorberd.

Mijn enige vraag is: waarom is dit nieuws? Laten we wel wezen: het is bijna een natuurwet dat wanneer je een weldoorvoed dier achterlaat bij een willekeurig gezin aan de rand van de woestijn, dat het beestje de volgende maand niet gaat halen. Ik weet niet of u weet wat een woestijn precies is, maar het leven is er moeilijk en voedsel is er buitengewoon schaars. Met andere woorden: het is niet meer dan logisch dat de kameel nu in stukjes hangt te drogen aan de waslijn van een nomade.

En zelfs wanneer je dat nog niet zag aankomen, kun je je op z’n minst afvragen hoe erg Hollande het vindt dat zijn cadeau nu opgegeten is. Hij weet waarschijnlijk, net als de rest van de wereld, dat je mensen niet kunt vragen op je eten te passen. Als ik een zak drop ergens een maand laat liggen, dan is die zak drop met zekerheid geheel verslonden wanneer ik ‘m zou willen komen ophalen. Met een kameel is het niet anders.

Los van dit alles: wie laat zijn cadeau ergens achter? Dat doet alleen iemand die de gift eigenlijk niet wil hebben. Daarom stel ik nogmaals de vraag waarom dit nu nieuws is. Hollande wilde de kameel niet, en nu is de kameel weg. Prima. Opgelost, niets nieuwswaardigs. De Malinese autoriteiten hebben inmiddels laten weten een mooiere en grotere kameel naar Parijs te sturen. Ik hoop dat Hollande een beetje trek heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *