Parodontax

Wij van Met Man en Muys zijn onafhankelijk: vrij van belangen, vrij van reclame en vrij van morele principes. Daar zijn we trots op, maar we zijn er ook straatarm door. Claudio is inmiddels zijn wegwerpscheermesjes aan het hergebruiken en laten we het zo zeggen: zulke behaarde benen hebben we onder de redactietafel al heel lang niet meer gevoeld. Maar hoewel de geldnood nijpend is, blijven we trouw aan onze onafhankelijkheid. “Onbezwaard maar stevig behaard,” zoals Thomas onlangs opmerkte, schrijven wij koppig en zonder zelfmedelijden onze stukken. Naast alle ongemakken heeft onze onafhankelijkheid echter één belangrijk voordeel: we kunnen eerlijk zijn. Zonder financiële, politieke of sociale belangen en met zuivere vooringenomenheid schrijven wat we willen over wat dan ook. Dat kan nog op dit zinkende schip.

Vandaag nemen we Parodontax-tandpasta onder de redactionele loep. Niet om te kijken of de tube vlam wil vatten (dat doet deze niet, overigens), maar vooral om de kleine lettertjes op de verpakking te lezen. Volgens die lettertjes is de onderhavige tandpasta goed voor tand en tandvlees. Ook staat er vermeld dat de smaak van Parodontax enige gewenning vraagt. Dat eerste staat op elke tube tandpasta en kan daarom met reden betwijfeld worden, maar aan dat tweede is in elk geval geen woord gelogen. Wat een gruwelijke smaak heeft Parodontax! Het schijnt een interessante mix van kruiden en mineralen te zijn, en bij een Italiaanse pasta of Indiase curry is dat goed nieuws. Bij tandpasta pakt het anders uit. De smaak heeft een soort loogachtige zoutheid die nog het meest doet denken aan een soort afwasmiddel. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar ik vermoed dat een blokje Calgonit ongeveer dezelfde smaaksensatie levert. En dat die net als de tandpasta ook lekker schoon maakt. Een blok Calgonit heeft op z’n minst een smakelijker voorkomen dan de roze-bruine smurrie die uit een tube Parodontax komt zetten. Laatstgenoemde heeft namelijk de kleur van vooroorlogse protheses en smaakt er, bij nader inzien, eigenlijk ook naar. Jakkie.

Maar, en dat moet ook wel weer gezegd worden, je went inderdaad aan de smaak. Echt lekker is het nog steeds niet, maar het scheelt al enorm dat niet elke haar tussen snor en perineum meer overeind komt. Volgens de verpakking wil ik na twee weken niets anders meer. Wel, ik kan in elk geval niet wachten tot ik weer eens een streep normale tandpasta op m’n borstel kan smeren. Dat moet nu zijn als tandenpoetsen met dikke goudstroop. Weinig effectief misschien, maar wel fantastisch lekker.

1 Thought.

  1. Er zijn 5 soorten parondotax: Heeft elke soort dezelfde rosé/bruinige kleur . Ik heb de tandpasta gebruikt en vind het heerlijk maar ik weet niet welke het was. Kunt u mij helpen.VRG W van der Steen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *