Lykke Li – Wounded Rhymes

Uit elk rijtje waaruit ik ooit heb moeten en zal moeten kiezen, kies ik altijd en instinctief voor de Zweedst mogelijke optie. Een automerk zegt u? Doe mij een Volvo. Willekeurig ontbijtgoed? Een pak knäckebröd. Mijn favoriete zelfbouwmeubelgrutter? IKEA. Grote, internationale modeketen met gevoel voor commercie? H&M. Verpakkingsfabrikant voor allerhande zuivel? Tetrapak. Een groot zoogdier? De eland. Middeleeuwse plunderaars? Vikingen. Dinertip? Gehaktballetjes met zalm. Enzovoort, enzovoort. U begint, naar ik hoop, een lijn te ontdekken. Dus wanneer men mij vraagt naar zangeressen, dan denk ik meteen aan Lykke Li. Want die is Zweeds. En volgens mij best wel hipster. En leuk. Dat is ook belangrijk.

Voor mij ligt het nieuwste album van deze Zweedse dame, Wounded Rhymes, en daarop zien we, in zwart en wit, het silhouet van een in doeken gewikkeld mensfiguur op een rotsachtig strand. Het geheel doet wat (lees: verdacht veel) denken aan die beroemde scène uit Det sjunde inseglet van Ingmar Bergman (“Een obscure filmregisseur?”). Aangezien wij een album, anders dan onze vrouwelijke fans en briefschrijvers, niet op de voorzijde alleen beoordelen, hebben we het cd’tje een tijdje laten schallen door de redactionele loods en onze kladderige gehoorgangen. We concludeerden toen al gauw dat Wounded Rhymes makkelijk onder de huid gaat zitten. Na een keer of twee luisteren begin je de meeste nummers wel te herkennen. Meestal is dat een garantie voor toekomstige verveling en verfoeiing van het album, maar ook na een ruime maand is de muziek van Li nog prima te pruimen.

Hoewel er voldoende afwisseling is tussen de verschillende nummers op Wounded Rhymes, is er wel een rode draad in te ontdekken: de drumpartij. Die klinkt steevast als bonzen op een olievat, en dat is natuurlijk zo alternatief als een gebreide poncho en een keelbaard. Verder is er niets mis mee. Dat geldt ook voor het stemgeluid van Lykke Li, al krijg je wel het gevoel dat Li haar album in een nogal ruime (want echoënde) studio heeft ingezongen. Het stoort overigens nergens, maar is wederom, conformistisch aan onze tijd, lekker non-conformistisch. Over de teksten wordt op de redactie nog druk gediscussieerd, maar we vermoeden in elk geval dat een relatie met Lykke tamelijk turbulent zal zijn. Zo bezingt ze nu eens de pijn van de liefde, vervolgens de verhevenheid van haar relatie en dan weer over het feit dat ze je, en ik quote, ‘prostitué wil zijn’. Met Lykke Li onder je dak (of in je bed, schijnbaar) verveel je je nooit.

De conclusie moet dan ook luiden dat Wounded Rhymes een prima album is met een fijn geluid. Lykke Li blijft boeien als ze je, licht melancholisch, door een grote koptelefoon toezingt terwijl jij door de regen loopt. Maar bovenal is ze Zweeds. En dat is eigenlijk al genoeg.

Lykke Li - Wounded Rhymes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *