Jeroen S – Een manifest voor het irrelevante

Het onderstaande stuk is ingezonden door Jeroen S.

De actualiteiten worden door nieuwszenders niet geschuwd. Het actuele is voornamelijk datgene wat zich dicht op het heden bevindt of daarmee samenvalt. Binnen al dat wat zich actueel mag noemen wordt ook nog een schifting gemaakt tussen die dingen die het predicaat ‘relevant’ verdienen en die dingen die dat niet verdienen. Zo is de slak die ik vanmorgen doodliep op weg naar mijn fiets actueel, maar volgens de redactie van NRC niet relevant. Relevant is uitermate intersubjectief. Een groep bepaalt altijd wat relevant is en relevant kan dus ook het salonfähige synoniem van ‘hip’ gezien worden. Maar het is verkeerd. Tenminste, als men van waarheid en de rede houdt, dan moet men zich verre van relevant houden en het liefst ook van actueel. Waarom? Om de doodeenvoudige reden dat de meeste waarheden compleet irrelevant en verre van actueel zijn. Als een intelligent persoon met liefde voor waarheid zich enkel met actualiteiten en relevante feiten bezighoudt dan mist hij/zij (alfabetische volgorde, voor de gender-bewusten onder ons) het plezier van het beseffen van de meeste andere waarheden. Voor de echte waarheidsvinders onder ons hier wat waarheden waarvan we mogen hopen dat hun relevantie nooit ontdekt zal worden:

In een groep van 23 mensen is de kans dat twee of meer personen dezelfde geboortedag hebben groter dan 0.5

3, 31, 331, 3331, 33331, 333331, 3333331, 33333331 zijn priemgetallen, maar 333333331 niet.

Wrigleys kauwgom was het eerste product met een barcode.

Kokosnoten zijn dodelijker dan krokodillen.

14% van alle feiten en statistieken zijn verzonnen en maar 27% van de mensen weet dit.

Prof. dr. Stapel deed relevant onderzoek en verzon data.

Die laatste is dubieus, geef ik toe. Maar kan wel als slecht argument gebruikt worden tegen iedere vorm van relevant onderzoek. Dat is natuurlijk niet mijn argument, maar toch. Misschien dat een actueel en relevant persoon het als argument zal gebruiken. Maar, lieve lezer(es), u weet inmiddels: als je van waarheid houdt, zoek dan feiten die niet relevant zijn daar zijn er namelijk ontzettend veel van!

Claudio Beerschot: Als kokosnoten dodelijker zijn dan krokodillen, vrees ik pas echt voor met kokosnoten bewapende krokodillen! Laten we hopen dat ze die techniek zich nooit meester zullen maken.
Thomas de Looier: Had die slak een huisje?
Joop den Toonder: Dat op één na laatste feit is verzonnen zeker? Verder een zeer irrelevant stuk. Hulde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *